Zoeken in deze blog

Welkom op deze weblog

"Een uit de hand gelopen hobby"
"Kent u die uitdrukking?" zou dominee Gremdaat zeggen!

Via de volgende link kunt u de volledige lijst vinden van de boeken die ik in de verkoop heb:


Daarnaast echter zijn er altijd boeken die ik graag in mijn privé bezit houd.

Het leek mij leuk om iets meer te laten zien van de boeken die ik interessant vind. Vanwege de speciale uitgave, de interessante inhoud, de schitterende band of de prachtige illustraties.

Daarvandaan dus....

En misschien laat ik u af en toe ook wel mee genieten van mijn literaire aspiraties, in proza of poezie.
Of plaats ik een afbeelding van mijn eigen schilderkunst!

Veel plezier!

Follow RolandWitte on Twitter


.

zondag 18 maart 2012

Redeloze Rijmen, Daan Zonderland...Allereerbiedigst
opgedragen aan al
mijn vrienden die
PIET heten...

Het betreft hier een Facsimile-herdruk van de "oervorm" uit 1952.

Wat vooral opvalt aan dit boekwerkje is de, voor die tijd, moderne/gewaagde/experimentele vormgeving!
Het doet mij onmiddellijk denken aan de animatiefilmpjes die in de afleveringen van "Monty Pyton`s Flying Circus" waren te bewonderen.
Daan Zonderland


Enige beschrijvingen over Daan Zonderland:

Daan Zonderland is het pseudoniem van Daan van der Vat, die onder zijn eigen naam voornamelijk vermakelijke columns over Engeland publiceerde, die zo goed als vergeten zijn. Als Daan Zonderland schreef hij een reeks klassieke kinderboeken, onder meer over Jeroen. Knikkertje Lik lees ik momenteel weer aan een nieuwe generatie voor, en nog steeds vinden kinderen die boeken heel erg leuk. Zonderland schreef ook een groot aantal nonsensgedichten. Die zijn verschenen in een aantal reeds lang niet meer verkrijgbare deeltjes, (onder meer Redeloze Rijmen) die door de liefhebbers gekoesterd worden.


Daan Zonderland
Daan Zonderland (Groningen, 15-8-1909/Den Haag, 5-8-1977) was het pseudoniem van Daniël (Daan) G. van der Vat. Ten onrechte bestempeld als nonsensdichter, ten onrechte ook als vergeten dichter: gedichten van hem zijn in bloemlezingen in de boekenkast van vrijwel elke poëzieliefhebber te vinden.
Hij studeerde Engels te Groningen, waar Hendrik de Vries nog een rijmkritiek wijdde aan zijn proefschrift over Edgar Allen Poe, en te Amsterdam. Hij volgde ook studies te Kopenhagen en Londen; hij was doctor in de Engelse letteren. Op zijn vak-gebied heeft hij onder meer belangrijke essays gepubliceerd over de Engelse romanschrijvers Graham Greene en Evelyn Waugh.

D.G. van der Vat werkte als leraar Engels, later als privaatdocent in de Engelse letterkunde te Leiden en weer later als correspondent van ‘De Tijd' in Londen. Hij schreef ook kinderboeken (waaronder de populaire Jeroen-reeks).Over het begrip Nonsenspoëzie kunt u één en ander nalezen op:

- Het digitale tijdschrift "Het vrije vers.":

voor- en achterkaft

titelblad(en)

Het lijkt op een alfabetisch (A is een aapje...) weergegeven dichtwerkje, maar bij nadere beschouwing zijn de letters niets anders dan een notering voor het aantal gedichten.
Voor hetzelfde geld had men het kunnen nummeren...
Ik heb in totaal 51 gedichtjes geteld, de eerste reeks van 26 wordt aangegeven met een enkele letter (A, B, enz.), de tweede reeks (van 25) met één (of twee) dubbele letter(s).


Eerste pagina (enkele letter)


Laatste pagina (dubbele letters)


Een 'uitleg' over deze drukwijze/uitvoering wordt uiteengezet in de colophon
op pagina 30 en 31:


Colophon
(klik op afbeelding voor vergroting)


Tenslotte is de 'verantwoording' op de laatste pagina van belang omdat het hier gaat om een herdruk (facsimile) van de eerste uitgave uit 1952:
Uitgave:
Redeloze Rijmen, door Daan Zonderland.
Uitgever: Het Spectrum. Utrecht. 1976, facsimile-herdruk van 1952, gebrocheerd, 31 pagina`s.


Te koop bij Tureluur voor € 5,00
link bestelpagina: 

https://www.boekwinkeltjes.nl/b/183866785/Redeloze-rijmen-Allereerbiedigst-opgedragen/-------------------------------------------------------------------------------Overigens is de 3e druk uit 1952 ook nog te koop bij Tureluur, voor € 6,00


Geen opmerkingen:

Een reactie posten