Hier handelt het over het winterbeslag en we zien dan ook de uitdrukking op scherp staan en er wordt gesproken over kalkoenen, plaatijzers en ijsnagels.
Bij het zomerbeslag vliegen de termen kunstmatige draagvlakte, opzet, lip, nagelgaten, strijkijzers en klapijzers me om de oren...
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de tekst in veel gevallen bij mij op de lachspieren werkt, maar ja, ik ben ook geen paardenmens!:
"Op stal bij het paard gaan.
Om op stal bij een paard te gaan moet men het eerst kalm toespreken en daarna beslist, doch bedaard - en zonder het paard van achteren aan te raken - tot aan het hoofd vooruitgaan; bij het weggaan wordt op overeenkomstige wijze gehandeld."
Ten slotte vinden we nog de gegevens over de trekkracht en het gewicht van paarden. Hieruit blijkt dat men gemiddeld per paard op niet meer dan 600 kg trekkracht kan rekenen en dat een draagpaard gemiddeld 125 kg draagt.
Dit gezegd hebbende kunnen we met een gerust hart het paard achter de wagen spannen en stellen wij ons én het paard vierkant op (!)
Uitgave: De Koninklijke Militaire Academie te Breda, 1936, 1e druk, gebrocheerd, geniet, 30 pagina`s, 12 x 17 cm. goede staat.
(Verkocht)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten